Crossfit

Hva er CrossFit?

CrossFit er en type styrke og kondisjonstrening som bruker din egen kroppsvekt for motstand for å bygge kraft overalt. I tråd med fordelene med høy intensitetsintervalltrening betyr dette ingen standard kardio treningsøkter og timer brukt på treningsstudioet. CrossFit treningsøkter kan til og med gjøres helt uten utstyr eller ekstravekter, selv om enkelte velger å bruke vekt for visse bevegelser.

Ifølge grunnleggerne av CrossFit.com har flere enkle observasjoner tatt fra topplønnede idrettsutøvere i løpet av de siste 30 årene dannet grunnleggende prinsipper bak CrossFit treningsøkter. Her er noen av hovedårsakene til at CrossFit-treningen ble introdusert, og hvorfor de har vokst i popularitet siden:

 • Tunge løftere kan bruke mer kraft til aktiviteter enn utholdenhetsutøvere. Powerlifters – de som forsøker å løfte maksimal vekt innen tre forsøk – er spesielt sterke.
 • Sprintere og personer som er betinget av å gjøre Burst Training, kan vanligvis matche de kardiovaskulære fordelene og evnen til utholdenhetsutøvere, men med mindre trening.
 • Endurance idrettsutøvere og bodybuilders er vanligvis svært spesialiserte i sin sport – for eksempel å være aerobisk eller veldig muskuløs – men mangler allsidighet (som å ha allover styrke, styrke eller utholdenhet).
 • Å gjøre HIIT treningsøkter og trening med høy intensitet (noe som betyr trening som ikke er bærekraftig i lange perioder) fører til mange helsemessige fordeler, inkludert raskere vekttap sammen med mer fettforbrenning og muskelbygging.
 • HIIT treningsøkter kan gjøres raskt (under en time og noen ganger mye mindre) og krever ikke at noen trener hver eneste dag for å opprettholde styrke.

CrossFit bringer sammen kunnskap fra en variert bakgrunn av verdens mest fysisk passive mennesker for å danne en full-body-trening full av kroppsfordeler. Spesielt omfatter CrossFit-treningsøktene “10 Fitness-domener”, inkludert:

 • Kardiovaskulær og respiratorisk
 • Utholdenhet
 • Styrke
 • fleksibilitet
 • Makt
 • Hastighet
 • Koordinasjon
 • Smidighet
 • Balansere
 • nøyaktighet

3 fordeler med CrossFit treningsøkter

1. Bedre kondisjon og allsidighet

CrossFit-programmer er utformet for å øke fysisk ytelse på en mangfoldig måte, enten det betyr å kunne enkelt utføre hverdagsoppgaver bedre (som å klippe plenen) eller forberede kroppen din til tøffe konkurranser. CrossFit-idrettsutøvere trener deres muskler, ledd og leddbånd ved hjelp av funksjonelle bevegelser, noe som betyr at de er nyttige for mer enn bare å se bra ut i en badedrakt. Avrundede treningsøkter som bruker store muskelgrupper og ulike bevegelsesområder fører til bedre helbred, holdning, fleksibilitet, styrke og balanse.

2. Evnen til å slå gjennom platåer

CrossFit er mye variert og basert på sammensatte, eller funksjonelle, bevegelser gjort på en intensiv måte. Denne type trening anses som mest effektiv for å oppnå treningsresultater på den raskeste tiden, samtidig som du hjelper deg å bryte gjennom platåer og kjedsomhet.

CrossFit er ikke bare en type trening gjentatt dag etter dag – faktisk er det egentlig det motsatte. Ved å kontinuerlig bytte opp de oppgitte oppgavene, musklene som brukes og intensiteten, holder CrossFit treningsøktene deg fra plateauing, siden musklene dine hele tiden må jobbe på nye måter. Hvert program i seg selv kan justeres for å imøtekomme alle typer mennesker, bare ved å bytte vektbelastning, varighet og intensitet i treningsøktene basert på noen fysisk nivå.

3. Hjelp å miste vekt raskt

Mens mange mennesker frykter å gjøre steady state cardio øvelser, men tvinger seg til å gjøre dem uansett håper å gå ned i vekt, er de ikke klar over at høy intensitets burst treningsøvelser faktisk kan brenne mer fett og på kortere tid.

En 2013 studie publisert i The Journal of Strength and Conditioning fant at forbedringer i kroppssammensetning, inkludert vekttap og muskeløkning, var signifikante for de som fulgte et CrossFit-program, uavhengig av nivået på innledende fitness. Formålet med studien var å undersøke effekten av et CrossFit-basert høyt intensitetsstyrketrening (HIPT) -program på aerobic fitness og kroppssammensetning. Totalt 23 friske, voksne menn og 20 friske, voksne kvinner som strekker seg over alle nivåer av aerobic fitness og kroppssammensetning, fullførte 10 uker med HIPT. Deres treningsøkter besto av heiser som knebøy, dødløft, ren, snatch og overhead press, utført så raskt som mulig i en kretsmote.

Kroppsfettprosentene ble estimert før og etter treningsprogrammet sammen med maksimal aerob kapasitet (VO2max) for å spore utholdenhetsforbedringer. Etter 10 ukers trening viste resultatene signifikante forbedringer av VO2max og redusert kroppsfettprosent i både menn og kvinner. De signifikante korrelasjonene mellom absolutt oksygenforbruk og oksygenforbruk i forhold til kroppsvekt indikerer også at CrossFit-treningsøktene bidrar til å forbedre VO2max uavhengig av en persons kroppssammensetning, endringer i deres fett- og muskelprosent, kjønn eller treningsnivå.