Generelle artikler

Slimming tips som fungerar

Ta en titt på våra 15 tips för att äta hälsosamt, träna regelbundet och ändra dina rutiner.
Börja med att välja ut 5 förändringar som du är säker på att du kan klara och tillämpa dem den här veckan. Prova sedan med ytterligare fem nästa vecka. Alla tips fungerar inte för alla, så prova dig fram vilket som fungerar för dig. Många små förändringar kan ge stora viktminskningsresultat – och du får ett nytt sundare jag!
1. Köp hem bra val och rensa bort dåliga
Det du har hemma är det du kommer äta. Finns det kakor i skåpet är sannolikheten stor att du kommer äta dem när suget slår till. Rensa bort och handla istället hem kycklingfilé, ägg, baljväxter, och mängder med frukt och grönsaker som gör att du alltid har bra alternativ hemma för att äta något hälsosamt.
2. Goda saker kommer i små förpackningar
Dela kaloririk mat som ost och choklad i mindre bitar. Det känns som att du får mer än det egentligen är.
3. Krydda mer
Bunkra upp kryddhyllan och anrätta en örtträdgård i ditt fönster. Kryddor och örter ger fantastisk smak till maten för inga SmartPoints.
4. Känn igen kaloririk mat
Vill du på enkelt sätt kunna identifiera mat med mycket kalorier i? Håll ett öga på dessa ord: friterad, gratinerad, panerad, ost, alfredo, krämig, carbonara – och njut i måttliga mängder.
5. Gör inte andra saker när du äter
Om du arbetar, läser eller ser på TV när du äter lägger du inte märke till vad du äter. Från och med idag, sitt ner, tugga sakta och var uppmärksam på smaker och konsistenser. Du kommer njuta mer av din mat och äta mindre.
6. Håll koll på portionsstorlekarna
Tänk på att en stor tallrik gör att det ser lite ut på tallriken. Om du äter på en mindre tallrik kommer den att se välfylld ut. Fyll halva tallriken med grönsaker så får du en välfylld tallrik utan att det blir för mycket energi, dessutom får du i dig massor med nyttigheter.
7. Välj hälsosamma alternativ
Lär dig att byta ut mindre nyttig mat mot dess mer nyttiga motsvarighet. Hitta alternativ som passar för dig: prova lättmjölk istället för standardmjölk eller ät fullkornsbröd istället för vitt bröd.
8. Ta med lunch till jobbet
Att ta med lunch hjälper dig att kontrollera portionsstorlekarna. Det är också ett bra alternativ till restaurangmat och take-away där det kan vara svårt att hitta nyttig mat (för att inte nämna hur dyrt det är).
9. Våga göra ett aktivt val
Berätta för din svärmor att du inte vill ha en andra portion. Be din partner att sluta ge dig choklad. Tala gott om restaurangen som erbjuder hälsosammare alternativ när du och dina kollegor väljer lunchrestaurang. Prioritera dig själv och uttryck dig.
10. Rör dig lite mer än idag
Om din promenad har blivit för enkel, öka ansträngningen genom att hitta backar. Men lägg in dem i början av promenaden så att du orkar! Att bara lägga in lite extra motion kan gagna din viktminskning. Ta trapporna istället för hissen, eller gå till kollegan istället för att skicka ett mail.
11. Ta dina mått
Du kanske inte är nöjd med dina mått nu, men du kommer vara glad för att du skrev ner dem när du ser hur många centimeter du har blivit av med. Det är ett annat sätt för att se din framgång istället för att alltid titta på vågen. Ibland när inte siffrorna på vågen går ner så gör dina mått det istället.
12. Ha alltid ett bra mellanmål till hands
Mellanmålen du köper i all hast i snabbköpet är sällan de mest hälsosamma. Mellanmål är också viktigt för att fylla på energi mellan måltiderna, kommer du hem jättehungrig från jobbet, är sannorlikheten större att du äter för mycket till middagen. Har du med dig en frukt i väskan har du alltid ett bra och hälsosamt mellanmål till hands.
13. Städa din garderob
Detta är ett viktigt steg för att ändra din attityd. Gör dig av med alla de plagg som får dig att se eller känna dig ful. Kasta ut allt som är för stort – ge inte dig själv alternativet att någonsin passa i de kläderna igen. Flytta fram de mindre kläderna för att motivera dig. Snart kommer jeansen som du inte ens ville se innan att passa dig.
14. Planera din vecka
Genom att alltid planera maten för veckan redan på helgen, och dessutom handla hem till det är det lättare att göra hälsosamma val. Du gör troligtvis bättre val när du sitter hemma och planerar än när du står i mataffären i rusningstid en onsdagskväll.
15. Börja långsamt
Om du inte är van vid att äta mycket frukt och grönsaker ska du försöka göra en långsam övergång. Tillsätt dem till mat som du redan tycker om. Lägg lite sallad på din macka eller ha frukt i din tallrik med fil.